fredag 31. august 2007

Kristin og dvergene

Norsk offentlig debatt er særdeles svak på personer som fremmer gjennomtenkte, velbegrunnede og ikke-populistiske standpunkter. Vi får sette pris på de få vi har. Kristin Clemet er et slikt eksempel. I sin kronikk i Aftenposten, "Pølser og politikk" kommer hun med to innvendinger mot valgkampdekningen i NRK: For det første er den useriøs, i den forstand at den mangler substans. For det andre slår de mange journalistenes politiske tilhørighet på venstresiden gjennom i måten politikk dekkes på. Spesielt kommer dette til syne i måten de utroper vinnere og tapere rett etter debatten.

Responsen har (dessverre) vært som forventet. De mange intellektuelle dvergene der ute nekter å forholde seg til innholdet i kritikken, og bare slår fast at de som journalister selvsagt har integritet, og det har hvert fall ikke noe å gjøre med at journalister er mer venstrevridd enn folket. Faktisk favoriserer det FrP! Et anstendig unntak er Frank Rossavik, en mann som aldri er redd for å tenke selv.

Når det gjelder mangel på substans er dette et generelt problem (Oddvar Stenstrøms debatter på TV2 er enda mer useriøse og, faktisk, enda kjedeligere). Den viktigste årsaken er sansynligvis norske journalisters latskap og flokkmentalitet.

Ståstedsdebatten er mer komplisert. Sannsynligvis er det sånn at hver enkelt journalist er rimelig saklig og jobber etter gode journalistiske prinsipper i hver enkelt sak. Det er nok heller sånn at det politiske ståstedet kommer til uttrykk i vilke saker som plukkes ut, vilke spørsmål som stilles og vilken virkelighetsoppfatning man bekjenner seg til. Når journalister generelt er late og flokkdyr blir dette en kraftfull coctail.

Denne debatten må tas. Det første vi bør gjøre er å slutte å late som vi er objektive. Det er ingen av oss. Skjulte agendaer er mye verre enn åpne.

torsdag 30. august 2007

Løgn, forbannet løgn men ingen statistikk
Et innbyggerinitiativ er liksom alltid per definisjon en god ting. De som blir utsatt for demokratiets forkjempere fra Nesodden er ikke alltid like enige: Norske journalister er ofte rystende slappe viser denne artiklen i fagbladet "Journalisten". For de som lett lar seg overbevise av Gellmøyden.Kiises kampanjer kan denne artiklen være grei å ha med seg hvis du leser Dagbladet om dagen....


Det gjelder å få stilt det mest effektive spørsmålet. Ikke det relevante.
Bakdør til besvær
Er virkelig Swiss bank så imponert over Diffen som har en konto med 1,5 millioner kroner at han får bruke en eksklusiv sidedør når han skal omsette pengene sine til reisesjekker. Hmm. Kan det være flere kontoer?

onsdag 29. august 2007

Følg penga?
"Folkeaksjonen mot giftdumping" og "Stopp giftdumping i Oslofjorden" (som i grunnen er det samme som Neptun) er stadig ute og klager på hvordan de ikke blir hørt og hvordan demokratiet ikke blir ivaretatt. De virker ikke spesielt oversett på meg. Men hvordan får de det til? De må ha noen penger de fleste andre ikke har. Fritt etter Ap: Jeg syns ikke "Stordalen" og "miljø" låter helt fint sammen....

tirsdag 28. august 2007

Valgomat-helvete!
Valgdagen nærmer seg med stormskritt, og man skal jo stemme. For å hjelpe seg selv er man gjennom alle valgomater som fins der ute. Det ser ut til å være fullt mulig å stemme på både FrP, Rødt, SV og Ap og Høyre. Eller man kan helgardere og stemme Venstre. Asker og Bærum Budstikkes er likevel best: Men de kan bare glemme at jeg skal stemme Sp, uansett om det er det de anbefaler.

Hva har hastighet å si for smittespredning?

I Forrige blogg-post så vi litt på hvordan digital smittesporing kan øke andelen nærkontakter som kan sendes i karantene (eller noe annet pa...