søndag 17. august 2014

Er seminaret snart ferdig?

For snart et år siden stilte jeg spørsmålet: Hvordan kan SV gjenreises? på denne bloggen. Jeg sitter med en følelse av at et ikke ha skjedd stort. Jeg har to problemer med SV per i dag:

Manglende maktstrategi

Jeg er en overbevist tilhenger av det rødgrønne regjeringssamarbeidet. Etter at SV tapte valget (både på egne vegne og som del av de rødgrønne), har det nærmest vært et kappløp om å fortelle hvor deilig det er å slippe ansvaret, og "endelig kunne si hva vi mener".
Offisielt er SVs hovedstrategi å gjenerobre makt som del av det rødgrønne prosjektet. Men det virker som denne strategien bare har støtte i en lite lag i toppen. Den aktive SV'er er klar motstander av den blå-blå regjeringen, men er glad for at det ikke er SV som skal ha makt.
Uten en tydelig maktstrategi som har oppslutning blant medlemmene er vi bare et seminar. Det virker litt meningsløst.

Ingen kunnskapspolitikk

Siden valget har SV "vært på lag" med alt som kan krype og gå av interessegrupper. Vi er på lag med miljøet, og på lag med lærerne, og på lag med Nord-Norge. Denne måten å drive politikk på fremstår ikke som kunnskapsbasert. Først erklærer SV seg på lag med noen (eller noe), og etterpå forsøker man å sette sammen et argument. Det burde vært motsatt. Problemet er at SV forsøker å ta den samme rollen som interesseorganisasjonene har. Etter mitt syn er et partis oppgave å ta utgangspunkt i sin ideologiske plattform og sine verdier, og bruke kunnskap til å analysere samfunnet og peke ut politiske svar. I utøvelsen av politikken er man ofte omgitt av interesseorganisasjoner som har viktig politisk overlapp med partiet. Men interesseorganisasjoner har ikke ansvar for helheten. Det har et parti. Når SV forsøker å høre identisk ut med interesseorganisasjonene, mener jeg det er noe galt. SV bør av og til være uenig med lærerne, eller miljøorganisasjonene, eller LO, eller hvem som helst.

SV ser heller ikke ut til å klare å sette kunnskapspolitikken inn i den store politisk konteksten, og gjøre det til en del av sin politiske identitet. Hvor har SV vært i debatten om mastersyken? Hvilke rolle mener SV at kunnskap skal ha i framtida? Dette er, etter mitt syn, et nøkkelspørsmål for framtida. Jeg mener SV må klare å ha en kunnskapspolitikk dersom de skal være interessante i framtida.

PS: Det står ikke så mye bedre til i de andre partiene, men jeg skulle ønske kunne være ledende i så stille gode spørsmål, utforme svar, og vite hvordan de skal få det gjennomført.

3 kommentarer:

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Arvid Ellingsen sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Arvid Ellingsen sa...

Enig i mye. Men synes SV bør samarbeide mer med interreseorganisasjonene og bevegelsene. Når det gjelder kjerneområdet kunnskap har SV skuffet meg stort etter valget. Men som du vet så er jeg heller ikke fornøyd med SV i kd heller. Før SV kan mene noe om mastersyken Etc bør SV faktisk ha et seminar om erfaringen med å styre kd. Er du med på det og?

Arvid ellingsen.

Hva har hastighet å si for smittespredning?

I Forrige blogg-post så vi litt på hvordan digital smittesporing kan øke andelen nærkontakter som kan sendes i karantene (eller noe annet pa...