søndag 18. oktober 2009

Et veldig morsomt dyr: Skjoldkreps


Dette er et skikkelig morsomt dyr. Det er en såkalt Skjoldkreps (Notostraca). De tilhører klassen Bladfotinger (Branchiopoda), mens krabber og kreps og sånn tilhører klassen Storkreps (Malacostraca). Skjoldkreps finnes også i Norge - særlig i ferskvann nordpå.

Men det som er spesielt gøy er at man kan ha dem i akvariumet hjemme. På amerikansk kalles de for Triops og markedsføres som "dinosaurus-reker" og sånn. Dette skyldes at de har forandres seg svært lite på de siste 230 millioner årene. De kan kjøpes fra nettstedet triops.com. I følge min venn som har gjort dette, kommer det egg (som tåler uttørking), så legger man dem i vann, før de klekkes. De vokser fort og blir viss 2-3 cm lange. Praktisk nok lever de rundt tre måneder.

Da vi beundret disse skjoldkrepsene, la vi merke til at de liknet på Hesteskokrabbe (eller Dolkhale). Men dette er bare et (av mange eksempler på at de samme løsningene og designene dukker opp uavhengig av hverandre forskjellige steder i dyrerikets systematikk. Dolkhalen er nemlig del av den samme gruppen som innholder edderkoppdyrene. Det Hesteskokrabbene har til felles med skjoldkrepsene er at de har vært uforandret svært lenge - 150 milioner år.

Det dukket selvsagt også opp en rekke spørsmål om leddyrenes systematikk. Og for å oppklare dette en gang for alle: Leddyr (Arthropoda) er en "rekke". Det er det nest høyeste nivået i systematikken (under riket "Dyr"). Under leddyrene er det fire underrekker:
  • Trilobittene (som er utdødd)
  • Krepsdyr (som innholder blant annet krepser og krabber og reker og skjoldkreps). Krepsdyrene er stort sett i vann. Men det vanligste krepsdyret vi ser på land er skrukketrollet som lever under steiner.
  • Uniramia (som innholder blant annet tusenbein og skolopendre og insektene)
  • Chelicerata (som innholder blant annet hesteskokrabber og edderkoppdyrene)
Hvis noen har et akvarium til overs er det bare å si fra.

8 kommentarer:

Andreas Tjernshaugen sa...

Kult, Kyrre.

Praktisk info om å ha triops / skjoldkreps i akvarium finnes her: http://akvaforum.no/dyr.cfm?id=1148 og her: http://akvaforum.no/text.cfm?id=2085

Jeg kjøpte egg her: http://ailo.no/wv/23_73335.html

Andreas

Andreas Tjernshaugen sa...

Og forresten... Vi ble opprinnelig oppmerksom på at disse dyra eksisterte pga denne barnesangen: http://www.youtube.com/watch?v=jkoG2wWfGs8

Ola Thoresen sa...

En fantsastisk sang!
Merker jeg nesten har lyst på akvarium selv nå!

Johannes Fjose Berg sa...

Ser på alle måter frem til å lese mer om andre artige dyr. Synes faktisk du bør endre undertittelen på bloggen din.

Anonym sa...

Takk for interessant informasjon

Anonym sa...

srjyzent vimax, bRgGALs sjgs67j [url=http://vimax3-4.com]vimax[/url] siuisuios ascasff buy vimax pills fwefwefwefwe vimax pills ohwohow8 [url=http://vimax3-4.com]vimax pills[/url] iugiaiu

Anonym sa...

Dinopets.no selger disse mener jeg! De har også sea monkeys!! Drit kult, bør prøves!

Anonym sa...

Awesome! Its actually remarkable article, I have got
much clear idea regarding from this article.

Also visit my web blog: robot piscine zodiac