lørdag 23. oktober 2010

Med kroppen som fiende

Den norske befolkningen blir stadig tyngre. Det burde ikke overraske noen. Når tilgangen og forbruket av mat øker og når befolkningen beveger seg mindre må resultatet bli at flere blir overvektige og tjukke. Sett fra samfunnet side er dette et stort problem: Fedme fører med seg mange helseproblemer og matvanene våre gir stadig flere livsstilssykdommer. Kostnadene for samfunnet blir betydlige.

Det er også lett å forstå at når vekten øker, blir det flere som ønsker å slanke seg - fordi fedmen gir sykdommer eller fordi man ønsker å se anerledes ut. Alle slankekurer virker, tror jeg. Dette henger sammen med "Hawthorneeffekten" som sier at så lenge det er oppmerksomhet om noe gir det en effekt.
Så når stadig flere blir overvektige, når stadig flere vil slanke seg, og alt virker, ligger alt til rette for at mange skal tjene seg fete (sic.). Men det er ikke nok, for konkurransen om slankekundene er knallhard. Det er da det bli ulekkert.

For å selge enda flere kurer og behandlinger er denne industrien avhengig av å gjøre kroppen til vår fiende. De trenger å skape et bilde av at det er noe galt med kroppene våre, og da tenker jeg ikke på utseende. Det handler om at det er noe galt med kroppen vår, slik at den må behandles. De ønsker å skape et bilde av at vi trenger omega3 fettsyrer mot stive ledd og for å bli bedre på skolen, at vi trenger antioksydanter for ett eller annet, at vi trenger vitamin c mot forkjølelse, at vi må spise fett fordi det gjorde våre steinalderforfedre. Alt er bare tull.

Alt tyder på at menneskekroppen først og fremst er en effektiv maskin til å omdanne mat - og mange typer mat - til energi. Den er spesialtilpasset til å omdanne en type ting til noe helt annet, som kroppen trenger. Og den er evolusjonært tilpasset til å like det som er mest effektivt - sukker og fett. Og ikke minst, den er veldig god til å lagre overskudd av mat. Dette fiendebildet er brilliant analysert av Ben Goldacre, i hans bok "Bad Science". Den anbefales på det sterkeste. Der gjennomgår han hvordan dårlig vitenskap brukes bevisst eller ubevisst for å fremme et syn, og om journalister som ukritisk og ukompetent bidrar. Boka er særdeles avslørende. Den er også skremmende. Goldacre viser hvordan dårlig vitenskap(sjournalistikk) faktisk fører til dødsfall. Når vaksinemotsanderne klarer å få ned utbredelsen av trippelvaksinen fører det til at barn dør.

Uansett hvor provoserende Kari Jaquesson virker på mange, er jeg redd hun har rett: Det er så enkelt som balansen mellom hvor mye energi vi spiser og hvor mye vi forbruker. Men det er ikke dermed sagt at det er lett å gjøre noe med det.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Helpful info. Lucky me I found your web site by chance, and I'm shocked why this accident did not came about in advance! I bookmarked it.

My website ... application error 0xc0000142

Anonym sa...

An outstanding share! I've just forwarded this onto a colleague who has been doing a little research on this. And he in fact ordered me lunch due to the fact that I stumbled upon it for him... lol. So allow me to reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this issue here on your internet site.

Here is my web site - mazda rx 8 2004