tirsdag 12. mai 2020

Datatilsynet med gode presiseringer om Smittstopp

Datatilsynet har gjennomgått appen Smittestopp og alle tilhørende systemer og rutiner. Så langt har Datatilsynet kommet med to pålegg til Folkehelseinstiuttet (FHI). FHI sier selv at begge påleggene vil bli etterkommet raskt og uten problemer. 

Få problemer med Smittestopp

Datatilsynet har hatt en såkalt "kontrollsak" om Smittestopp siden 21. april. Med tanke på omfanget av løsningene rundt Smittestopp og den hvor kort tid det har vært for å utvikle løsningen, er det ikke uventet at det er ting å påpeke, noe Datatilsynet også selv anerkjenner. Det har så langt ikke kommet pålegg knyttet til selve løsningen eller til rutinene for datainnsamling og -lagring. 

Datatilsynet krever to forhold utbedret. Det ene handler om at appen skal presenteres tydeligere for brukerne, det andre handler om tilgang til informasjon om de vurderingene som er gjort om risiko og sårbarhet.

Første pålegg fra Datatilsynet: Formålsbeskrivelse

Datatilsynet mener det ikke kommer klart nok fram i den såkalte "behandlingsprotokollen" at Smittstopp har flere formål enn «Digitalt smittesporing knyttet til utbrudd av covid-19». Datatilsynet påpeker helt korrekt at denne formuleringen er for generell. De sier videre, igjen korrekt, at "appen Smittestopp har flere ulike formål: Rapportering og varsling om covid-19-smitte, overvåking av befolkningens bevegelsesmønster, analysearbeid og forskning". Datatilsynet har også observert at dette går klart fram av både FHIs hjemmesider og av personverneklæringen. FHI har sagt [link] at dette umiddelbart blir rettet opp. 

Andre pålegg fra Datatilsynet: ROS-dokumentasjon

Det andre forholdet Datatilsynet påpeker handler om Risiko- og Sårbarhetsanalyser ("ROS"). For Datatilsynet er denne typen analyser svært sentralt for å vite hva som kan gå galt og hvordan man skal unngå feil. FHI har gjennomført en rekke slike analyser. Datatilsynet kunne ønsket seg enda flere. I den konkrete tilfellet det her er snakk om har det vært litt ulik tankegang mellom FHI og Datatilsynet: FHI har gjort ROS-analyser etterhvert som nye steg i implementeringen har blitt gjennomført, og hadde planer om å oversende en samlet analyse. Datatilsynet ønsker fortløpende dokumentasjon. Dette også vil blir oppfylt av FHI.

Konklusjon: Nyttig gjennomgang av Datatilsynet

Datatilsynets bemerkninger er helt uproblematiske og innebærer ikke noen alvorlige mangler ved Smittestopp eller systemene rundt når det gjelder personvern. Datatilsynets gjennomgang er en betryggende forsikring om at Smittestopp er i tråd med godt personvern. 

3 kommentarer:

Tora Aasland sa...

Er vi sikre på at stedstjenester ikke blir spredt eller misbrukt?

Anonym sa...

Hvordan kan det være en "betryggende forsikring" når tilsynet ikke er avsluttet og det allerede nå er innvendinger? Videre uttales det "Datatilsynet fortsetter arbeidet med kontrollsaken mot FHI og appen Smittestopp. Vi vil blant annet se videre på problemstillinger knyttet til formål, nytteverdi, innsamling og lagring av personopplysninger, samt sikkerhet i løsningen." Legger ved lenke til vedtaket: https://www.datatilsynet.no/aktuelt/aktuelle-nyheter-2020/varsel-om-palegg-til-smittestopp/

Kyrre Lekve sa...

Bare fint at Datatilsynet fortsetter å følge med. Vi skal (selvsagt) gi dem all assistanse de trenger og all informasjon de ønsker.

Hva har hastighet å si for smittespredning?

I Forrige blogg-post så vi litt på hvordan digital smittesporing kan øke andelen nærkontakter som kan sendes i karantene (eller noe annet pa...