fredag 8. mai 2020

UK følger Smittestopp

I Storbritannia rulles det nå ut en smittesporingsapp som er til forveksling lik den norske "Smittestopp". Britiske myndigheter har også avvist Google/Apples forbud mot å samle inn GPS-data. Appen ble først rullet ut på Isle of Wight.

Mange har iherdig forsøkt å spre et budskap om at det bare er Norge som implementerer en løsning som både innebærer smittesporing og kartlegging av Korona-epidemien. 4. mai rullet britiske myndigheter ut sin app, først på Isle of Wight.

Edit 14. mai: I siste avsnitt står det at UK samler inn GPS-data. Det gjør de ikke. Men de har et sentralt datalager.

UK bruker sentralt datalager

Den britiske løsningen er til forveksling lik den norske løsninger. Også den britiske appen har sentralt datalager. I tillegg har den britiske løsningen en egen funksjon for selvdiagnostisering.

Debatt om personvern

Også i Storbritannia er det debatt om personvern. Også i Storbritannia er argumentet at "sporing er en pris det er verdt å betale" [min oversetting].

Avviser Google/Apple løsningen

BBC har en god gjennomgang av ulike problemer med forskjellige teknologier og hvorfor det ikke er uproblematisk å ta i bruk Google/Apples løsning (det er ikke en ferdig app, men et "programmeringsgrensesnitt").

Det britiske "helsedirektoratet" (NHS) avviser Google/Apple løsningen og mener de har behov for en mer avansert løsning:
"But NHSX believes a centralised system will give it more insight into Covid-19's spread, and therefore how to evolve the app accordingly."

Storbritannia blir dermed det andre landet som tar i bruk en digital løsning som integrerer smittesporing og overvåking av epidemien ved å kombinerer Bluetooth og GPS og et sentralt datalager. Det blir spennende å følge om det skjer også i andre land. Forhåpentligvis vil vi også se an litt bredere mediadekning av hva som skjer i andre land.


4 kommentarer:

Johannes Brodwall sa...

Det er noen viktige forskjeller på NHSX og Smittestopp:

* NHS samler ikke GPS data
* NHS lagrer ikke sentralt data om personer som ikke har fått påvist smitte (tror jeg!)
* NHS har publisert koden som open source

Kilder: https://www.ncsc.gov.uk/blog-post/security-behind-nhs-contact-tracing-app og https://www.nhsx.nhs.uk/blogs/code-behind-nhs-covid-19-app/

Kyrre Lekve sa...

Jeg skriver vel ikke at NHS-appen samler inn GPS-data? Jeg skriver at den har et sentralt datalager.

Johannes Brodwall sa...

Fra din blogpost: "Storbritannia blir dermed det andre landet som tar i bruk en digital løsning som integrerer smittesporing og overvåking av epidemien ved å kombinerer Bluetooth og GPS og et sentralt datalager"

Når det er sagt, finnes det motstridende informasjon. Ifølge pressen har de større ambisjoner. Men informasjonen jeg har funnet fra NHS beskriver en variant av PEPP-PT ROBERT: kun Bluetooth, kun innrapportering av data om smittede.

Kyrre Lekve sa...

Rettet/lagt inn edit.

Hva har hastighet å si for smittespredning?

I Forrige blogg-post så vi litt på hvordan digital smittesporing kan øke andelen nærkontakter som kan sendes i karantene (eller noe annet pa...